بررسی نقش ارگونومی در طراحی آشپزخانه های مدرن کاربری مسکونی

ضعیفمتوسطنسبتا خوبخوبعالی ( تعداد امتیاز ثبت شده : 3 ) Loading...

جایگاه آشپزخانه : در گذشته آشپزخانه در کنج حیاط و در گوشه ای دور افتاده قرار داشت . اما هر چه جلوتر رفته اییم آشپزخانه از آن حالت مطبخ و گوشه نشینی درآمد . تا اینکه امروزه به عنوان قلب خانه از آن یاد می کنند.

با توجه به تغییر شیوه زندگی مردم و اینکه در دنیای مدرن اعضای خانواده اکثرا در بیرون خانه مشغول کار هستند ، شاید بهترین لحظه و موقع دور هم بودن هنگام تهیه غذا و خوردن آن باشد.

این شیوه زندگی خواسته و یا ناخواسته تغییر در شیوه طراحی آشپزخانه ها تغییر کرد و امروز شاید آشپزخانه جذابترین و هیجان انگیز ترین فضا برای طراحی دکوراسیون برای معماران باشد.

در واقع آشپزخاه محلی برای طبخ غذا نیست و در برای طراحی ها این فضا را بزرگتر میگیرندو اعضای خانوادر در آن غذا می خورند .اعضای خانواده علی الخصوص بانوی خانه سعی میکنند در چیدمان و ترکیب بندی رنگها و هارمونی این فضا دقت نشر داشته باشند و آشپزخانه را از یک فضای مرده و تاریک و نمناک به بیک فضای زنده و دلچسب و به دور از کسالت تبدیل کنند.

بررسی نقش ارگونومی در طراحی آشپزخانه های مدرن کاربری مسکونی


بررسی نقش ارگونومی در طراحی آشپزخانه های مدرن کاربری مسکونی

بر خلاف گذشته که مطبخ ها دارای جایگاه واحدی برای نگهداری وسایل نبودند و وسایل بصورت آشفته در گوشه ای بود . امروزه کابینت ها و قفسه بندی ها این مشکل را حل کردند وجایگاه هر کدام از وسایل مشخص است و گاه برای خود نمایی وسایل ، آنها را پشت کابینت های شیشه ای و رو به نشیمن چیدمان میکنند که در چشم میهمانان زیبا جلوه کنند و از طرفی دیگر از تک پراغ های سقفی کمتر بهره میگیرند و بیشتر هالوژن ها و نورپردازی مخفی در سقف استفاده میکنند تا هر سایه اندازی کمتر باشد و هر طراحی زیباتری باشد .

در نتیجهجایگاه آشپزخانه در زندگی امروزی بسیار پر رنگ و مهم است و طراحی و دکوراسیون آن شاید نماد سلیقه و هنر بانوی خانه در میان میهمانان باشد.

  • محل قرار گرفتن آشپزخانه به صورت ایده آلی در بخش شمال شرقی و یا غربی با امکان دسترسی سریع به بخش ورودی( فاصله کوتاه برای خرید و بیرون گذاشتن زباله و غیره )، باغچه سبزیجات و زیرزمین می باشد . می بایست دارای یک ارتباط داخلی محسوس با اتاق غذاخوری و اتاق های کار و انباری باشد . به صورت ایده آل امکان مشاهدهٔ درب جلویی خانه و محوطهٔ بازی بچه ها با آشپزخانه می بایست فراهم باشد.(نویفرت اطلاعات معماری ۱۶۳:۱۳۷۷٫)

نقش ارگونومی در طراحی آشپزخانه مدرن

  • تعریف ارگونومی واژه ی ارگونومی تلفیقی از دو واژه ی یونانی (ergO)به معنی کار و (nomieS) به معنی قانون است. ارگونومی یا مهندسی فاکتورهای عوامل انسانی عملی ترکیبی است که سعی دارد محیط کار دستگاه ها و وسایل کاربردی را با توجه به توانایی های جسمی و فکری محدودیتها و علایق انسان طراحی نماید. این علم در تلاشی است به جای متناسب سازی انسان با محیط محیط را با انسان متناسب سازد. این علم با هدف افزایش بهره وری با توجه بر سلامت ایمنی و رفاه انسان در محیط شکل گرفته است.

  • ضوابط یک آشپزخانه استاندارد، تناسبات در آشپزخانه: آنچه در طراحی آشپزخانه اهمییت دارد تناسبات بین اجزای داخلی آشپزخانه با هم و با افراد استفاده کننده از محیط آشپزخانه است. در واقع آنچه که در طراحی آشپزخانه از اهمییت بالایی برخوردار است این است که شخصی خانه دار در زمان کار مسافت کمتری را طی کند و متناسب با کاری که می خواهد انجام دهد براحتی به ان قسمت دسترسی داشته باشد. برای همین منظور تناسبات آشپزخانه و فضای آشپزخانه جوری طراحی می شود که سینک ظرفشویی، اجاق گاز و یخچال در سه ضلع یک مثلث قرار گیرند، که درواقع در استانداردهای معماری ذکر شده، محیط این مثلث باید بین دو عدد ۴.۸۰ متر و ۶.۰۰ متر باشد. بنابراین نباید فاصله آنچنان زیاد باشد که رفت و آمد را کند بکند و نه کم باشد که محدوده حرکتی و کاری را مخدوش کند.فضای بین مثلث آشپزخانه با کابینت های زمینی و هوایی پر می شود. عمق این کابینتها روی زمین ۶۰ سانتی متر و در کابینتهای هوایی ۳۵ سانتی متر است. زیرا تحمل وزنی آنها کمتر از کابینت های زمینی است. همچنین کابینت های هوایی باید در ارتفاع حدود ۲ متری تعبیه شود که دسترسی انسانی با قد متوسط امکان پذیر باشد. بهتر است در مقابل سینکظرفشویی و در ارتفاع ۲۰ تا ۳۰ سانتی متری بالاتر از آن پنجره ای تعبیه شود و اگر از ماشینهای ظرفشویی و لباسشویی در فضای اشپزخانه استفاده می شود، با توجه به ساختار تاسیسات و لوله کشی بهتر است نزدیک سینک قرار داده شوند. استفاده از سینک های دوقلو اگر فضای کافی موجود باشد بهتر است زیرا از یک طرف آن برای قرار دادن ظروف کثیف و از طرف دیگر برای آبگیری بهره گرفته می شود. اجاق گاز هم باید در طراحی کمی از پنجره دور باشد تا باد و جریان هوای ورودی از بیرون باعث خاموشی شعله آتش و گاه بروز آتش سوزی نشود. طبق استانداردهای ذکر شده در نویفرت پهنای استاندارد گاز ۶۰ سانتی متر است. این اندازه

    برای پهنای یخچال استاندارد هم صدق می کند و از لحاظ تناسباتی و جاگذاری، یخچال و فریز را بیشتر نزدیکی ورودی آشپزخانه قرار میدهند ( جوهری ، پندیدن ، 1393-3)

ادامه مطلب

دیگر مقالات

جستجو


محصولات اشنیز


فرم نظر سنجی


کدام یک از محصولات اشنیز جذابیت بیشتری برای شما داشت؟

View Results

مشترک خبرنامه شوید


ورود کاربران